PvdD stelt vragen omtrent gebruik confetti


Ga single use plastics tegen!

7 mei 2019

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over confetti, geschoten bijvoorbeeld tijdens bevrijdingsfestival (Almere: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/170674/volgend-jaar-geen-plastic-meer-in-confetti-bevrijdingsfestival) en Koningsdag (Rotterdam: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jaren-rotzooi-van-een-feestje-is-rotterdam-klaar-met-confetti~bc91236d/). Ondanks de belofte om het terrein nadien grondig op te ruimen, heeft helaas niet voorkomen kunnen worden dat er toch confetti is blijven liggen. Aangezien het gaat om kleine snippers die bovendien gemakkelijk wegwaaien, is er bij het schieten van confetti altijd een grote kans dat er een aanzienlijke hoeveelheid afval blijft liggen.

Confetti is er in verschillende soorten, bijvoorbeeld de glanzende variant met plastic (pvc-metallic) coating, waarvan bekend is dat deze langzaam afbreekt in de grond en in het water. Daarnaast is er ook papieren confetti, die weliswaar geen plastic bevat maar wel inkt. De effecten van inkt op de (stads)natuur zijn niet duidelijk, maar wat de Partij voor de Dieren betreft is het evident dat inkt niet in de buitenruimte thuishoort. Dieren kunnen bovendien confetti aanzien voor voedsel en het vervolgens opeten, hetgeen schadelijk is voor hun gezondheid.

De Partij voor de Dieren is opgelucht dat ons geen berichten bereikt hebben van grootschalig gebruik van confetti tijdens Koningsdag en bevrijdingsdag in Leeuwarden. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ hebben wij echter toch enkele vragen aan het college.

De Partij voor de Dieren ziet graag dat het gebruik van confetti in de buitenruimte door de gemeente wordt verboden. Dit onderschrijft volledig het beleid van de Europese Unie om eenmalig plastic zoveel mogelijk uit het milieu te houden. Het heeft onze voorkeur dat deze lijn ook doorgetrokken wordt naar papieren confetti.